OFTALMIKA

Katarakta

Usluge ordinacije

Ultrazvuk kod katarakte

Katarakta (zamućeno očno sočivo) sprečava sagledavanje stanja očnih struktura koje se nalaze iza katarakte. Da vi se stekao uvid u stanje dubljih struktura oka koje se nalaze iza katarakte koristi se ultrazvučni pregled.

Ultrazvukom se takodjevrši izračunavanje jačine veštačkog intraokularnog sočiva koje hirurg ugradjuje tokom operacije nakon što se ukloni katarakta. Na mestu koje je ranije zauzimalo zamućeno očno sočivo postavlja se providno veštačko sočivo.

Nd:YAG laser kapsulotomija kod sekundarne katarakte

Posle operacije katarakte kod izvesnih osoba se ponovo javlja postepeno zamagljanje vida zbog zamućenja zadnje  opne sočiva. To je takozvana sekundarna katarakta. Da bi se vid ponovo uspostavio potrebno je odstraniti zamućenu zadnju opnu sočiva. Procedura kojom se uklanja zamućena zadnja opna sočiva naziva se kapsulotomija i vrši se uz pomoć Nd: YAG lasera. Laserom se iseca otvor u zadnjoj opni sočiva i popravlja vid.

Procedura je bezbolna je (dovoljna je anestezuja u kapima)  i većina ljudi osim kratkotrajnog porasta očnog pritiska nema druge komplikacije. Retko se javlja otok žute mrlje nakon intervencije.

Operacije katarakte

U specijalizovanoj očnoj bolnici operacije katarakte obavljaju se metodom fakoemulzifikacije.

Šta je katarakta?

Kataraktom nazivamo zamućeno očno sočivo. Očno sočivo je smešteno iza obojenog dela oka koji se zove dužica. Obično se sa starošću očno sočivo postepeno zamućuje i ne može pravilno da propušta i prelama svetlost koja ulazi u oko. Tada vid počinje da slabi...
VIŠE >>>