OFTALMIKA

Laser

Usluge ordinacije

Laserske intervencije se obavljaju kod niza očnih oboljenja kao šro su glaukom, katarakta, bolesti retine.

Nd:Yag laser iridotomija kod glaukoma

Iridotomija laserom vrši se kao prva procedura u lečenju glaukoma uzanog ugla. Izvodi se kod akutnog napada glaukoma  i kod hroničnih oblika glaukoma. Laserom se načini mali otvor na dužici (nevidljiv golim okom) koji omogućava otvaranje blokiranog ugla i proširenje uzanog ugla. Procedura se izvodi nakon prethodnog ukapavanja lokalnog anestetika, bezbolna je i traje oko 10 minuta.

Nd:YAG laser kapsulotomija kod katarakte

Tokom operacije katarakte hirurg uklanja zamućeno očno sočivo i na njegovo mesto ugradjuje veštačko sočivo.. Posle operacije, medjutim, kod izvesnih osoba se ponovo javlja postepeno zamagljanje vida zbog zamućenja zadnje  opne sočiva (sekundarna katarakta). Da bi se vid ponovo uspostavio potrebno je odstraniti zamućenu zadnju opnu sočiva. Procedura odstranjenja  zadnje opne sočiva naziva se kapsulotomija I vrši se uz pomoć Nd: YAG lasera. Laserom se iseca otvor u zadnjoj opni sočiva i popravlja vid..

Procedura je bezbolna je (dovoljna je anestezuja u kapima)  i većina ljudi osim kratkotrajnog porasta očnog pritiska nema druge komplikacije. Retko se javlja otok žute mrlje nakon intervencije.

Argon laser fotokoagulacija retine

Obavlja se kod dijabetesne retinopatije i makulopatije, kod  tromboze krvnih sudova na očnom dnu, kod degeneracija retine,  rupture retine, ograničene ablacije retine, oboljenja makule itd. Redovnim i kontrolisanim laserskim tretmanima sprečavaju se ozbiljne komplikacije na očima koje mogu dovesti do potpunog gubitka vida.

Argon laser trabekuloplastika kod glaukoma

Laser trabekuloplastika se sastoji od usmeravanja laserskih zraka na deo komornog ugla (trabekulum) zaduženog za usmeravanje očne vodice iz unutrašnjosti oka van očne jabučice. Laserskim zracima se proširuju otvori kroz koje očna vodica normalno napušta očnu jabučicu. Na ovaj način se postiže lakše isticanje vodice iz oka i time snižava očni pritisak. Obično se intervencija savetuje pacijentima kod kojih kapi nisu u stanju da snize očni pritisak u dovoljnoj meri. Procedura se izvodi nakon prethodnog ukapavanja lokalnog anestetika, bezbolna je i traje oko 10 minuta.

Argon laser periferna iridoplastika kod glaukoma

Ukoliko se ugao oka kod glaukoma uzanog ugla nije dovoljno proširio pomoću YAG laser iridotomije, može se pristupiti dodatnom proširenju ugla postavljanjem pečata na periferni deo dužice pomoć argon lasera.

Diod laser ciklofotokoagulacija kod teških oblika glaukoma

Laser terapija diod laserom  izvodi se kod odmaklih i rizičnih slučajeva glaukoma. Laserom se tretira cilijarno telo i time smanjuje proizvodnja očne vodice, snižava očni pritisak i smiruju bolovi u oku. Procedura je vrlo efikasna kod neovaskularnog glaukoma (posle tromboze krvnih sudova retine ili kod dijabetesa), kod glaukom nastalog nakon operacije vitrektomije, slepih i bolnih  očiju, kada su iscrpljene sve ostale terapijske mogućnosti kao i  kada su uobičajene metode lečenja glaukoma skopčane sa velikim rizikom od komplikacija . Ova laserska operacija  obavlja u ležećem položaju  nakon prethodne aplikacije anestetika iza očne jabučice (retrobulbarna anestezija) i traje oko 15 minuta.