OFTALMIKA

Retina i makula

Usluge ordinacije

OCT kod bolesti retine i makule

OCT (Optička Koherentna Tomografija) je neinvazivna, bezkontaktna metoda pregleda, koja omogućava vidljivost svih slojeva retine. Za skeniranje retine OCT koristi infracrvenu lasersku svetlost koja je neškodljiva za oko. U stanju je da detektuje bilo kakvu neregularnost u slojevima retine i makule (žute mrlje) , malu količinu tečnosti ili otok u makuli, prisustvo tumora i drugih patoloških promena. Primenjuje se kod staračke degeneracije makule, za dijagnostiku i praćenje edema (otoka) makule, visoke miopije, dijabetesne retinopatije, začepljenja krvnih sudova retine itd. Procedura je bezbolna i traje nekoliko minuta.

Laser fotokoagulacija retine

Argon laser fotokoagulacija

Argon laser fotokoagulacija obavlja se kod dijabetesne retinopatije i dijabetesnog edema makule, kod  tromboze krvnih sudova na očnom dnu, kod degeneracija retine,  rupture retine, oboljenja makule. Redovnim i kontrolisanim laserskim tretmanima sprečavaju se ozbiljne komplikacije na očima i sprećava potpuni gubitka vida.

U slučajevima kada se novi krvni sudovi stvaraju na velikoj površini retine vrši se tretman cele površine retine (izuzev makule ) .

To je panretinalna laser fotokoagulacija.

Ultrazvuk za pregled zadnjeg segmenta oka

Ultrazvuk se koristi za pregled oka i struktura iza oka ( u orbiti). Mnoge promene na očima ne možemo videti ukoliko postoji prepreka ili zamućenje očnih medija koje onemogućavaju pregled dubljih struktura. Ultrazvukom se mogu utvrditi i analizirati promena koje se nalaze iza zamućenja. Tako se dijagnostikuje i prati  prisustvo tumora u oku, krvarenje, zapaljenjski sadržaj u oku i orbiti, povrede struktura oka i orbite, hipertireoza,  promena na vidnom živcu u orbiti itd.

Sonda koja prenosi zvučne talase visoke frekvencije postavlja se na kapak. Pacijent je u ležećem položaju, procedura je bezbolna i traje oko 15 min.

Injekcije Anti –VEGF kod degeneracije makule

Primena injekcija Anti -VEGF (Lucentis, Eylea, Avastin) indikovana je  kod vlažnog oblika degeneracije makule, kod dijabetesnog edema makule, kod tromboze krvnih sudova retine itd. Ova injekcija usporava i blokira rast patoloških krvnih sudova u makuli, čime se usporava propadanje vida. Injekciija se daje u staklasto telo (intravitrealno) kroz beonjaču oka. Primenjuje se  lokalna anestezija  tako da pacijent ne oseća bolove. Efekat injekcije (koja se može ponavljati) prati se snimanjem makule na OCT aparatu.

Injekcije kortikosteroida kod zapaljenja

U slučajevima zapaljenja na zadnjem segmentu oka primenjuju  se antiinflamatorne injekcije kortikosteroida, Triamcinolona koji se daje parabulbarno.

Fotografija očnog dna

Fotografija očnog dna fundus kamerom služi za dokumentovanje i praćenje promena na očnom dnu. Neophodno je da pacijent ima proširene zenice, potpuno je bezbolno i traje veoma kratko. Izlaganje jakom svetlu može prouzrokovati kratkotrajnu nelagodnost i zablještenje.

Najčešće bolesti retine i makule

Makula ili žuta mrlja predstavlja centralni deo retine, tkiva koji sa unutrašnje strane oblaže očnu jabučicu. Degeneracija makule oštećuje tkivo makule. Zbog toga slabi centralni vid, tj. vid koji je zadužen za čitanje, gledanje televizije, prepoznavanje likova i vožnju auta....
VIŠE >>>